Wczoraj poznawaliśmy Wielkanocne zwyczaje i tradycje w Polsce. Dzisiaj zobaczmy jak wygląda to na świecie.
A dziś zajęcia przeniesiemy do kuchni, może każdy z Was wyciągnie mamę, bądź tatę a może babcię do kuchni i wspólnie przyrządzi przysmak wielkanocny z innego kraju (Anglia, Włochy). Poniżej posyłam przepis na oby dwa przysmaki.
Hot Cross Buns – przysmak angielski

Bułeczki tradycyjnie wypiekane w Wielki Piątek w wielu krajach chrześcijańskich. Lekko słodkie, z dużą ilością koryntek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, pachnące przyprawami korzennymi. Przepis na bułeczki jest najlepszy jaki testowałam do tej pory, pochodzi ze zbiorów J. Hamelmana. Nie trzeba czekać do Wielkiej Nocy, by je upiec… w Anglii na przykład można się nimi delektować przez okrągły rok…
Składniki na zaczyn:
- 37 g mąki chlebowej
- 190 g letniego mleka
- pół łyżki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić). Przykryć folią i odstawić na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce (zaczyn będzie bardzo rzadki).
Składniki na ciasto właściwe:
- cały wcześniejszy zaczyn
- 340 g mąki pszennej chlebowej
- 4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru (56 g)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżki przyprawy do piernika
- 115 g koryntek
- 37 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Mąkę umieścić w misce, dodać miękkie masło. Za pomocą miksera wymieszać całość, aż powstaną małe grudki. Dodać jajko, cukier, sól, przyprawy, skórkę i wszystko ponownie wymieszać. Dodać zaczyn, wymieszać, odstawić mikser i wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać koryntki. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnieść).
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i układać je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odstępach (ja zrobiłam większe odstępy, by bułeczki się nie złączyły). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple na godzinę lub do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować pastę na krzyżyki*:
- 110 g mąki pszennej
- 35 g oleju
- 80 g wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć np. przez woreczek z odciętym rogiem lub rękaw cukierniczy.
Na wyrośnięte bułki, przed samym pieczeniem wycisnąć pastę, najpierw w rzędach poziomych, potem pionowych, by na bułeczkach powstały symbole krzyża.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Warto mieć przygotowaną folię aluminiową, ponieważ bułeczki szybko brązowieją i przykryć je w razie potrzeby. Gorące, posmarować syropem.
Składniki na syrop:
- 8 łyżek cukru
- pół szklanki wody
Składniki wymieszać, syrop zagotować, mieszając.
Colomba di Pasqua – przysmak Włoski

Colomba di Pasqua to włoskie wielkanocne drożdżowe ciasto świąteczne. Bogate ciasto drożdżowe formowane na kształt gołębicy (colomba) i przed pieczeniem dekorowane migdałami i cukrem perłowym lub migdałowym lukrem. Pysznie aromatyczna dzięki dodatkowi skórki cytrusowej, z chrupiącą cukrową skórką. Ciasto symboliką sięga aż do Biblii, gdzie gołąb był przedstawiany jako symbol pokoju, odrodzenia, miłości. Nie martwcie się, jeśli nie posiadacie specjalnej foremki, można ją upiec również w tortownicy. Koniecznie wypróbujcie, jest fantastyczna :-).
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 175 ml mleka, letniego
- 480 g mąki pszennej
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 3 duże jajka
- 1 duże żółtko
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- świeżo otarta skórka z 1 cytryny
- 65 g rodzynków
- 65 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
- obrane migdały w całości do wyłożenia na wierzch
- cukier perłowy lub cukier puder do oprószenia babki
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników (oprócz bakalii) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pod sam koniec wyrabiania dodać bakalie i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Przygotować formę do Colomba do Pasqua (w kształcie gołębicy; papierowe formy dostępne przez internet). Nałożyć do niej ciasto. W ciasto powtykać migdały. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Przed samym pieczeniem babkę posmarować rozstrzepanym jajkiem i suto posypać perłowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy, przez około 25 – 30 minut. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, wystudzić na kratce. Jeśli nie był używany perłowy cukier teraz można babkę oprószyć cukrem pudrem.
Kochani powodzenia i smacznego!
Chętnie bym Waszych wypieków spróbowała, niestety nie mogę, to chociaż wyślijcie zdjęcie! Czekam z niecierpliwością!