Wielkanocne zwyczaje na świecie.

drzewo z pisankami i napisem wWielkanoc tradycje świąteczna na świecie

7 kwietnia 2020

Wczoraj poznawaliśmy Wielkanocne zwyczaje i tradycje w Polsce. Dzisiaj zobaczmy jak wygląda to na świecie.

A dziś zajęcia przeniesiemy do kuchni, może każdy z Was wyciągnie mamę, bądź tatę a może babcię do kuchni i wspólnie przyrządzi przysmak wielkanocny z innego kraju (Anglia, Włochy). Poniżej posyłam przepis na oby dwa przysmaki.

Hot Cross Buns – przysmak angielski

Bułeczki tradycyjnie wypiekane w Wielki Piątek w wielu krajach chrześcijańskich. Lekko słodkie, z dużą ilością koryntek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, pachnące przyprawami korzennymi. Przepis na bułeczki jest najlepszy jaki testowałam do tej pory, pochodzi ze zbiorów J. Hamelmana. Nie trzeba czekać do Wielkiej Nocy, by je upiec… w Anglii na przykład można się nimi delektować przez okrągły rok…

Składniki na zaczyn:

  • 37 g mąki chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • pół łyżki cukru
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić). Przykryć folią i odstawić na 30 – 40 minut w ciepłe miejsce (zaczyn będzie bardzo rzadki).

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 340 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżki przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Mąkę umieścić w misce, dodać miękkie masło. Za pomocą miksera wymieszać całość, aż powstaną małe grudki. Dodać jajko, cukier, sól, przyprawy, skórkę i wszystko ponownie wymieszać. Dodać zaczyn, wymieszać, odstawić mikser i wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać koryntki. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnieść).

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i układać je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odstępach (ja zrobiłam większe odstępy, by bułeczki się nie złączyły). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple na godzinę lub do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować pastę na krzyżyki*:

  • 110 g mąki pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć np. przez woreczek z odciętym rogiem lub rękaw cukierniczy.

Na wyrośnięte bułki, przed samym pieczeniem wycisnąć pastę, najpierw w rzędach poziomych, potem pionowych, by na bułeczkach powstały symbole krzyża.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Warto mieć przygotowaną folię aluminiową, ponieważ bułeczki szybko brązowieją i przykryć je w razie potrzeby. Gorące, posmarować syropem.

Składniki na syrop:

  • 8 łyżek cukru
  • pół szklanki wody

Składniki wymieszać, syrop zagotować, mieszając.

Colomba di Pasqua – przysmak Włoski

Colomba di Pasqua to włoskie wielkanocne drożdżowe ciasto świąteczne. Bogate ciasto drożdżowe formowane na kształt gołębicy (colomba) i przed pieczeniem dekorowane migdałami i cukrem perłowym lub migdałowym lukrem. Pysznie aromatyczna dzięki dodatkowi skórki cytrusowej, z chrupiącą cukrową skórką. Ciasto symboliką sięga aż do Biblii, gdzie gołąb był przedstawiany jako symbol pokoju, odrodzenia, miłości. Nie martwcie się, jeśli nie posiadacie specjalnej foremki, można ją upiec również w tortownicy. Koniecznie wypróbujcie, jest fantastyczna :-). 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 175 ml mleka, letniego
  • 480 g mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 duże jajka
  • 1 duże żółtko
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 65 g rodzynków
  • 65 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • obrane migdały w całości do wyłożenia na wierzch
  • cukier perłowy lub cukier puder do oprószenia babki

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników (oprócz bakalii) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Pod sam koniec wyrabiania dodać bakalie i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Przygotować formę do Colomba do Pasqua (w kształcie gołębicy; papierowe formy dostępne przez internet). Nałożyć do niej ciasto. W ciasto powtykać migdały. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Przed samym pieczeniem babkę posmarować rozstrzepanym jajkiem i suto posypać perłowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy, przez około 25 – 30 minut. Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, wystudzić na kratce. Jeśli nie był używany perłowy cukier teraz można babkę oprószyć cukrem pudrem.

Kochani powodzenia i smacznego!

Chętnie bym Waszych wypieków spróbowała, niestety nie mogę, to chociaż wyślijcie zdjęcie! Czekam z niecierpliwością!

Inne artykuły z tej kategorii:

EKO KRAINA 2020: CZAS NA LAS!

EKO KRAINA 2020: CZAS NA LAS!

Ochrona przyrody jest tematem aktualnym i nabierającym coraz większego znaczenia dla całego świata. TCK od lat zwraca uwagę na znaczenie ekologii w życiu człowieka. W tym roku działania TCK skupione są na tematyce lasów. I my ZUCHY chcemy dołączyć do EKO KRAINY. W...

czytaj dalej
Skip to content